Kwart Herpenaren getroffen door Q-koorts

Laatste update:  14 november 2007 10:35 info

HERPEN - Een kwart van de deelnemers aan een onderzoek naar de zogenoemde Q-koorts in Herpen is of was besmet met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Dat bleek woensdag uit een brief van GGD Hart voor Brabant aan de inwoners.

Foto:  ANP

In september werd duidelijk dat 59 van de 2500 dorpelingen te kampen hadden met Q-koorts. In samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzocht de GGD 780 inwoners bloed te laten prikken. Daaraan gaven 467 Herpenaren gehoor.

Na onderzoek staat vast dat 76 personen (16 procent) het afgelopen jaar Q-koorts hadden en 38 personen (8 procent) dat in het verleden hadden, maar besmet zijn geraakt voor de grote uitbraak dit voorjaar. Bij de rest is de ziekte niet vastgesteld.

Griep

Het ziektebeeld van Q-koorts lijkt op griep of een longontsteking, maar in 60 procent van de gevallen zijn er geen klachten. Meestal gaat de besmetting vanzelf over, in een enkel geval moet antibiotica worden ingenomen.

Q-koorts wordt in Nederland gemiddeld twintig keer per jaar vastgesteld. Een uitbraak zoals in Herpen is nog nooit voorgekomen. Toch maakt de GGD Hart voor Brabant een voorbehoud.

Controle

"Dit onderzoek maakt deel uit van een landelijke controle van patiënten met Q-koorts. Pas in het voorjaar 2008 zijn de resultaten bekend en kunnen we zeggen waarom Herpen eruit springt", aldus een woordvoerster.

Het RIVM wil met het bloedonderzoek achterhalen wat het risico van een infectie is en wat de bron van besmetting is geweest. Waarschijnlijk wordt de ziekte overgebracht via schapen, geiten en eventueel koeien.

Enquête

Daarom hebben in september patiënten en gezonde inwoners van Herpen ook een enquête ingevuld over hun dagelijkse activiteiten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer