Reacties stromen binnen bij Comité voor Ex-moslims

Laatste update:  2 juni 2007 15:36 info

LEIDSCHENDAM - Het nog op te richten Comité voor Ex-moslims heeft nu al tweehonderd reacties gehad. Dat meldde oprichter Ehsan Jami zaterdag. Het comité wil afvallige moslims helpen en de taboes in de moslimwereld over huiselijk geweld en schending van vrouwenrechten op de agenda zetten.

Foto:  ANP

Begin mei maakte het PvdA-gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg de plannen bekend. Sindsdien stromen de e-mails binnen. "Het is werkelijk ongelooflijk", aldus Jami.

"En het worden er steeds meer. Ik had wel veel belangstelling verwacht, maar dit overtreft mijn stoutste dromen. We hebben zelfs reacties van mensen uit Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië."

Lid

Deze mensen worden overigens niet automatisch lid, vertelt Jami, die de grootste stormloop verwacht in september, als het comité officieel van start gaat en ze een grote, internationale persconferentie geven.

"Ze mailen nu vooral omdat ze graag hun verhaal willen doen. Afvallige moslims worden binnen hun religieuze gemeenschap niet geaccepteerd en ze worden regelmatig bedreigd, zelfs met de dood.

Ik gebruik hun ervaringen voor een boek dat ik aan het schrijven ben - al wordt er niemand bij naam genoemd."

Actief

In het comité komen uiteindelijk vier of vijf mensen te zitten, onder wie hijzelf. Zij worden het gezicht en zullen actief naar buiten treden.

Zijn eigen partij, de PvdA is hier overigens niet heel gelukkig mee. Uit een interne e-mail bleek zaterdag dat de partij wil dat hij zijn toon matigt, zo meldde het NRC Handelsblad. De partij heeft een grote allochtone achterban.

Jammer

"Ik vind het jammer dat mijn partij dit soort dingen doet", reageert Jami, die niet van plan is om bij de PvdA weg te gaan. "Ik zou alleen willen dat de PvdA niet aan stemmen maar aan burgers zou denken.

Het zou dan ook mooi zijn als ze mij zouden steunen. Het lijkt er nu heel sterk op dat een thema als 'vrijheid van godsdienst' alleen voorbehouden is aan rechts, terwijl het iedereen aangaat en het niets met politieke voorkeur te maken zou moeten hebben."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Jack the Ripper

De identiteit van de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper lijkt toch niet te zijn achterhaald. Een wetenschapper die beweerde dat hij na DNA-onderzoek wist wie er schuil ging achter de gegeven naam, zou een fout hebben gemaakt.

Lees meer

Brand Harderwijk

In een bedrijfsverzamelgebouw in Harderwijk is zondag halverwege de middag brand uitgebroken. Pas rond 20.30 had de brandweer het vuur onder controle.

Lees meer en bekijk foto's

NUweekend

Deze week onder meer: Zeer bijzonder marathonlopers, GTST, de keerzijden van de deeleconomie, crowdfunding, ebola, de eeuwige vraag aan Obama en het nieuwe NU.nl.

Ga naar NUweekend