Nederlanders positiever over Duitsers

Laatste update:  4 mei 2007 06:52 info

APELDOORN - Nederlanders zijn positiever gaan denken over Duitsers. Dat blijkt uit een onderzoek van de zeven regionale dagbladen van Wegener en Intomart GfK onder vijfhonderd Nederlanders.

Foto:  Joop Wever

Centrale vraag was hoe Nederlanders anno 2007 tegen Duitsers aankijken en of zij welkom zijn bij de herdenkingen.

Van de respondenten zegt 32 procent de laatste tien jaar positiever over Duitsland te zijn gaan denken. Duitsland krijgt het rapportcijfer 6,8. Duitsers zijn voor de ondervraagden vooral vriendelijke en trotse harde werkers.

Terughoudender

Nederlanders dichten zichzelf in grote lijnen dezelfde karaktereigenschappen toe als de Duitsers zouden hebben. Ruim de helft (53 procent) vindt dat Duitsland en Nederland binnen Europa samen moeten optrekken. Slechts een op de tien ondervraagden vindt van niet. De jongere generaties zijn wat terughoudender.

Duitsers zijn welkom bij de dodenherdenkingen vrijdag, vindt 73 procent van de Nederlanders. Van 70 procent van de voorstanders van een gezamenlijke herdenking mogen daar Duitse (oud-)militairen bij aanwezig zijn. Wel neemt de gastvrijheid rond de herdenkingen af naarmate de geënquêteerden ouder zijn; voor 15 procent zijn Duitsers niet welkom.

Afschaffen

De dodenherdenking moet ook in de toekomst op de huidige manier plaatsvinden, vindt 80 procent. Slechts 7 procent wil de herdenking helemaal afschaffen en 13 procent wil de herdenking tot één keer in de vijf jaar beperken.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Aftreden Jatsjenjoek

 De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, treedt af omdat twee coalitiepartijen hebben besloten uit de coalitie te stappen.

Lees meer en bekijk video

Eerste slachtoffers terug

Op luchtbasis Eindhoven zijn woensdagmiddag de eerste vliegtuigen geland met veertig lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17.

De daarop volgende minuut stilte werd ook op Schiphol in acht genomen.

Bekijk lezersfoto's van de repatriëring.

Lees meer

Crash Taiwan

Bij een mislukte noodlanding van een passagiersvliegtuig van Transasia in Taiwan zijn woensdag 47 mensen vast komen te zitten in het toestel en vermoedelijk om het leven gekomen.

Lees meer en bekijk beeld