Nederlanders positiever over Duitsers

Laatste update:  4 mei 2007 06:52 info

APELDOORN - Nederlanders zijn positiever gaan denken over Duitsers. Dat blijkt uit een onderzoek van de zeven regionale dagbladen van Wegener en Intomart GfK onder vijfhonderd Nederlanders.

Foto:  Joop Wever

Centrale vraag was hoe Nederlanders anno 2007 tegen Duitsers aankijken en of zij welkom zijn bij de herdenkingen.

Van de respondenten zegt 32 procent de laatste tien jaar positiever over Duitsland te zijn gaan denken. Duitsland krijgt het rapportcijfer 6,8. Duitsers zijn voor de ondervraagden vooral vriendelijke en trotse harde werkers.

Terughoudender

Nederlanders dichten zichzelf in grote lijnen dezelfde karaktereigenschappen toe als de Duitsers zouden hebben. Ruim de helft (53 procent) vindt dat Duitsland en Nederland binnen Europa samen moeten optrekken. Slechts een op de tien ondervraagden vindt van niet. De jongere generaties zijn wat terughoudender.

Duitsers zijn welkom bij de dodenherdenkingen vrijdag, vindt 73 procent van de Nederlanders. Van 70 procent van de voorstanders van een gezamenlijke herdenking mogen daar Duitse (oud-)militairen bij aanwezig zijn. Wel neemt de gastvrijheid rond de herdenkingen af naarmate de geënquêteerden ouder zijn; voor 15 procent zijn Duitsers niet welkom.

Afschaffen

De dodenherdenking moet ook in de toekomst op de huidige manier plaatsvinden, vindt 80 procent. Slechts 7 procent wil de herdenking helemaal afschaffen en 13 procent wil de herdenking tot één keer in de vijf jaar beperken.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer