Overzicht: De rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard

De publiekelijk breed uitgemeten vechtscheiding tussen Johnny Depp en Amber Heard begint in mei 2016. Sindsdien verschijnen bijna dagelijks berichten over het verloop van de geruchtmakende rechtszaak in de media. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds de aankondiging van de scheiding.

Depp (53) en Heard (30) leren elkaar kennen op de set van de film The Rum Diary in 2011. Zowel in de film als in het echte leven worden de twee verliefd op elkaar. Heard is tijdens de opnameperiode nog samen met kunstenares Tasya van Ree, Depp heeft een langdurige relatie met de Franse zangeres Vanessa Paradis.

In juni 2012 wordt bekend dat Depp en Heard een relatie hebben, drie jaar later trouwen ze. Nog geen vijftien maanden na hun huwelijk zijn de twee verweven in een vechtscheiding, waarbij de verwijten over en weer vliegen. De grootste rol in de echtscheidingszaak is weggelegd voor de vermeende mishandeling van Heard door Depp.

Hoewel Heard niet schuwt om haar verhalen te delen met het publiek, blijft het vanuit de kant van Depp stil. Hij tourt ondertussen met zijn band Hollywood Vampires over de wereld en lijkt de zaak volledig over te laten aan zijn advocaten.

Midden april is er geen enkele aanwijzing dat een maand later een scheiding zal worden ingediend: het stel biedt gezamenlijk in een video excuses aan voor het naar binnen smokkelen van hun twee honden in Australië. In de video wordt het land bejubeld en door het koppel het boetekleed aangetrokken. 

Mei 2016

Eind mei verschijnt het eerste bericht dat Heard een scheiding heeft aangevraagd bij de rechtbank. Als reden geeft de actrice "onoverkomelijke verschillen" op. Het is een week nadat Depps moeder komt te overlijden.

Een dag nadat Heard bekendmaakt te willen scheiden van de acteur, krijgt Depp een tijdelijk contactverbod opgelegd. Heard beschuldigt de Pirates of the Caribbean-acteur voor de eerste keer openlijk van mishandeling. Op een foto die door entertainmentsite TMZ wordt gepubliceerd is Heard te zien met een blauw rechteroog, volgens de actrice veroorzaakt door Depp die haar met een iPhone sloeg.

Heard heeft op de avond van de vermeende mishandeling de politie gebeld, maar toen geen melding gemaakt van het huiselijk geweld. De actrice verklaart later dat Depp haar geld zou hebben geboden om de mishandeling uit de media te houden.

“Heard manipuleert en chanteert Depp al jaren”
Doug Stanhope (vriend Johnny Depp)

Chantage en manipulatie

Na de foto van Heard komt de eerste reactie vanuit het zelfbenoemde "team Johnny" in de media. Vriend van Depp, Doug Stanhope, beweert tegenover The Wrap dat de acteur al jarenlang wordt gemanipuleerd en gechanteerd door de actrice.

Stanhope zegt dat Heard publiekelijk zou liegen over hem als hij niet deed wat zij zei. Deze opmerking zet kwaad bloed bij Heard, die de aantijgingen ontkent en eist dat de entertainmentsite het artikel intrekt. Het artikel wordt niet verwijderd.

Op dezelfde dag wordt ook bekend dat Heard nog geen aangifte heeft gedaan van mishandeling.

Juni 2016

Het verhaal met Stanhope krijgt nog een staartje, wanneer Heard besluit om Stanhope voor de rechter te slepen. Volgens Heard heeft hij een "onwaar en smadelijk" artikel geschreven. Het artikel zou haar carrière hebben geschaad.

Ondanks de aanklacht is het kwaad al geschied en wint 'team Johnny' aan sympathie op sociale media en is de jacht op 'misstappen' van Heard begonnen. Zo verschijnt het verhaal in Amerikaanse media dat Heard haar ex-vriendin Tasya van Ree zou hebben mishandeld.

Uit oude rechtbankstukken blijkt dat de actrice in 2009 wordt gearresteerd voor het slaan van haar ex op het vliegveld van Seattle. Heard krijgt hierin snel bijstand van haar ex, die zegt dat het incident verkeerd wordt geïnterpreteerd "door iemand met een homofobe houding".

“Partneralimentatie was een standaardprocedure, omdat er loonverschillen zijn”
Amber Heard

Geruchtenmachine

Entertainmentsites wereldwijd lijken de geruchtenmachine naar de vechtscheiding tussen de twee tijdelijk te hebben gestaakt. Het blijft een tijd stil rondom de echtscheidingszaak. De roddels over de twee zijn gestopt en Heard probeert de aandacht weer te leggen op de vermeende mishandeling.

De Drive Angry-actrice ziet af van haar tijdelijke partneralimentatie van 50.000 dollar (bijna 44.000 euro) per maand, een Range Rover, de sleutel van hun penthouse in Los Angeles, 100.000 dollar (89.742 euro) om haar juridische kosten te dekken en 25.000 dollar (22.000 euro) voor overige kosten.

Hoewel Heard met haar acteercarrière flink wat geld heeft verdiend, gaat het volgens de actrice om "een standaardprocedure omdat er loonverschillen tussen de twee partijen zijn". Ze ziet af van de partneralimentatie, omdat de advocaten van Depp beweren dat ze de vermeende mishandeling gebruikt om alimentatie te krijgen.

Een rechtszaak die in die week gepland staat over het contactverbod van Depp, wordt afgelast.

Juli 2016

De advocaten van Heard willen voor de rechtszaak inzicht in de financiële gegevens van de Hollywood-acteur. Depp wil dit echter alleen geven wanneer Heard een geheimhoudingsverklaring ondertekent. Dat weigert ze.

Ondertussen gaan er geruchten dat de actrice zou afspreken met miljardair en Tesla-oprichter Elon Musk. Ze worden meerdere keren samen gezien, onder meer bij de première van de film Suicide Squad. Verschillende media schrijven over een relatie.

Augustus 2016

In augustus kunnen Depp en Heard hun kant van het verhaal toelichten bij de rechter. Heard is de eerste die haar getuigenverklaring mag doen op zaterdag 6 augustus. Tijdens die getuigenverklaring mogen de advocaten van beide partijen haar vragen stellen.

Heard komt ruim anderhalf uur te laat opdagen bij de rechtszaak: de actrice wordt om 10.00 uur (lokale tijd) verwacht bij de rechtbank in Los Angeles, maar verschijnt om 11.30 uur. Tijdens de zitting weigert ze een verklaring af te leggen, zo blijkt later uit rechtbankpapieren. De actrice is ruim tien uur in het pand geweest.

Door een noodgeval dat "haar niet is aan te rekenen" is het Amber Heard vrijdag 12 augustus niet gelukt in Los Angeles te arriveren voor een hoorzitting in de lopende scheidingszaak met Johnny Depp. De advocaten die Heard bijstaan in de kwestie verdenken de tegenpartij ervan er alles aan te doen om te voorkomen dat de actrice haar verhaal kan doen.

Overeenkomst

Op 16 augustus werd bekend dat Heard en Depp tot een overeenkomst zijn gekomen. Het voormalig acteurskoppel stuurde een verklaring uit waarin ze stellen dat hun relatie "intens passievol was en soms gewelddadig, maar altijd gebonden aan liefde". Depp zou Heard zeven miljoen dollar hebben geboden om de zaak te laten vallen.

Lees meer over:

Entertainment in Beeld

Zaterdag 22 oktober: - DJ Tiesto draait tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Ziggo Dome. © ANP
Zaterdag 22 oktober: Dj Martin Garrix draait tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Amsterdam RAI. © ANP
Donderdag 20 oktober: DJ Hardwell onthult zijn wassen beeld bij Madame Tussauds. © ANP
Donderdag 20 oktober: De tentoonstelling Zwarte Piet in de media bij het Persmuseum. © ANP
Woensdag 19 oktober: Belangstellenden bekijken schilderijen van Monet, Daubigny en Van Gogh tijdens de persopening van de tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap. © ANP
Dinsdag 18 oktober: Schrijvers poseren samen met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor een groepsfoto op Amsterdam Centraal voorafgaand aan het vertrek van een speciale schrijverstrein naar de Frankfurter Buchmesse. © ANP
Zondag 16 oktober: Cheryl Fernandez-Versini is vanaf donderdag officieel gescheiden van haar ex Jean-Bernard. © Getty Images
Vrijdag 14 oktober: De finalist en violist Iris van Nulan heeft de RTL-kindertalentenjacht Superkids gewonnen © ANP
Donderdag 13 oktober: Johnny de Mol en zijn vriendin Anouk van Schie op de rode loper van het 51ste Gouden Televizier-Ring Gala. © ANP
Maandag 10 oktober: Deelnemers Oh obesitas tijdens de presentatie van de nieuwe SBS realityprogramma's. © ANP
Zondag 9 oktober: Vlinder Kamerling (dochter Isa Hoes) tijdens de premiere van de film De Club van Sinterklaas & Geblaf op de Pakjesboot. © ANP
Zaterdag 8 oktober: Handbalster Estavana Polman krijgt een online serie © ANP
Vrijdag 7 oktober: Zanger Gerard Joling leest op Nationale Ouderendag voor aan ouderen in een zorginstelling tijdens de Nationale Voorleeslunch. © ANP
Donderdag 6 oktober: Het is donderdag precies 21 jaar geleden dat de eerste aflevering werd uitgezonden van Baantjer bij RTL4. © ANP
Donderdag 6 oktober: Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het Landelijk Congres Brandweer Nederland. Brandweer Nederland bestaat honderd jaar. © ANP
Woensdag 5 oktober: Acteur Jesse Eisenberg is vandaag 33 jaar geworden. © Wenn
Maandag 3 oktober: Coldplay heeft nieuwe tourdata aangekondigd. De band bevestigde maandag dertien optredens in 2017. Nederland zullen ze niet opnieuw aandoen. © ANP
Zondag 2 oktober: Winston Gerschtanowitz viert zijn veertigste verjaardag. © ANP
Zaterdag 1 oktober: Issaka Sawadogo tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in het Beatrix Theater. © ANP
Maandag 26 september: De opwaaiende witte jurk van Marilyn Monroe wordt in De Nieuwe Kerk geplaatst in de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. © ANP
Zondag 25 september: Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat U2 voor het eerst bij elkaar kwam als band. De groep wordt gevormd nadat op een oproepbord op de Mount Temple School een oproep wordt geplaatst voor het vormen van een band. © ANP
Zaterdag 24 september: Het is vandaag 25 jaar geleden dat Nirvana het album Nevermind uitbracht. Dit betekende hun doorbraak. © Hollandse Hoogte
Vrijdag 23 september: Willeke Alberti poseert met de nieuwe Gouden Televizier-Ring. De zangeres heeft nadat zij haar ring kwijt was door diefstal, een nieuwe gekregen die speciaal voor haar is gemaakt. © ANP
Maandag 19 september: Steamboat Willie met Mickey Mouse, de eerste tekenfilm met geluid, werd op 19 september 1928 voor het eerst vertoond. © Hollandse Hoogte
Zaterdag 17 september: Mart Visser presenteert zijn nieuwe wintercollectie. © ANP
Zaterdag 17 september: Connie Palmen leest bij boekhandel Paagman in Den Haag voor uit haar boek Logboek van een onbarmhartig jaar. In het boek beschrijft Palmen haar leven voor en na de dood van haar echtgenoot Hans van Mierlo. © ANP
Vrijdag 16 september: Turner Epke Zonderland is vrijdag in Heerenveen getrouwd met Linda Steen. © ANP
Vrijdag 16 september: Typhoon treedt op tijdens het All Flavours concert waarmee de diversiteit wordt gevierd. © ANP
Woensdag 14 september: Rene van der Gijp tijdens de presentatie van het boek De Wereld Volgens GIJP van Michiel van Egmond. © ANP
Voorbereidingen in de Jan Verschoorzaal tijdens de tentoonstellingen Sam Francis & Friends - Ting, Appel en Alechinsky en 25 jaar Jan in het museum Jan van der Togt. Het museum viert dit jaar het 25-jarig bestaan. © ANP
Zondag 11 september: Deelnemers aan de vijfde editie van de Color Run onder de kleurpoeder bij de Haarrijnseplas. Het vijfjarig jubileum wordt gevierd met een tropische verjaardagseditie. © ANP
Zaterdag 10 september: Topfotograaf Anton Corbijn heeft Doutzen Kroes gefotografeerd voor een speciaal postzegelvel met het Nederlands fotomodel onder de titel 'Doutzen, mode & muze’. (Foto: ANP) © ANP
Zaterdag 10 september: Golden Earring op het strand van Scheveningen tijdens het concert Live on the Beach. © ANP
Vrijdag 9 september: Door een grote bal aan het rollen te brengen starten Eberhard van der Laan, Wendy van Dijk en Gijs Staverman de landelijke campagne Stoptober. © ANP
Donderdag 8 september: Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de eerste aflevering van Star Trek werd uitgezonden. © Hollandse Hoogte
Maandag 5 september - Koning Willem-Alexander bij het jubileumconcert van de Jostiband. © ANP
Maandag 5 september: Actrice Carice van Houten is veertig jaar geworden. © ANP
Zondag 4 september: Het is vandaag tien jaar geleden dat Steve Irwin kwam te overlijden. Hij werd door een giftige pijlstaartrog gestoken. © ANP
Donderdag 1 september: Het 192 museum is geopend in het Gelderse Nijkerk. Onder anderen George Baker, Tineke de Nooij, Willem van Kooten (alias Joost den Draaier), Ad Bouman, Erik de Zwart en Lex Harding waren aanwezig. © ANP
Woensdag 31 augustus: De tienjarige Raphael is voor een dag zenderbaas van Zapp. Hij vergadert mee, luncht met bekende Zappers, buigt zich over de laatste kijkcijfers en bepaalt het schema van de dag. Raphael werd uit bijna 4000 inzendingen gekozen als Zapp-baas voor een dag. © ANP
Maandag 29 augustus: NU.nl was aanwezig bij de perspresentatie van RTL. Onder andere Albert Verlinde presenteert RTL Live en Robert Jensen keert terug op televisie. © NU.nl
Maandag 29 augustus: Staatssecretaris Sander Dekker bezoekt het Marcanti College in Amsterdam in het kader van de aftrap van de Back to School bustour. © ANP
Zondag 28 augustus: Het is vandaag 20 jaar geleden dat prins Charles en Diana gingen scheiden. © ANP
Zaterdag 27 augustus - Bezoekers tijdens Comic Con in de RAI Amsterdam © ANP
© ANP
Donderdag 25 augustus: De perspresentatie van de kandidaten van Expeditie Robinson. © ANP
Woensdag 24 augustus - Rob de Nijs krijgt de NPO Radio 5 Oeuvre Award 2016 uitgereikt. © ANP
Perspresentatie voor het aankomend tv-seizoen van SBS. © ANP
Maandag 22 augustus: Caroline Tensen verschijnt met haar arm in een mitella op de NPO najaarspresentatie. © NU.nl
Zaterdag 20 augustus: Noel Gallagher’s High Flying Birds stond zaterdag op Lowlands. © ANP
Vrijdag 19 augustus: Die Antwoord treedt op tijdens de eerste dag van de 24e editie van muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise. © ANP
Donderdag 18 augustus: Portret van de Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde. © ANP
Woensdag 17 augustus: de nummer 2 (Tiësto) en de nummer 9 (Martin Garrix) bestverdienende dj's van de wereld geven elkaar een boks. © ANP
Dinsdag 16 augustus: Madonna viert haar 58e verjaardag. © AFP
Maandag 15 augustus: Albert Verlinde stopt na vijftien jaar bij RTL Boulevard. Op vrijdag 26 augustus heeft hij zijn laatste uitzending als entertainmentdeskundige. © ANP
Zondag 14 augustus: Illusionist Hans Klok in Carre tijdens de repetitie van zijn show House of Horror. Vandaag gaat de show in première. © ANP
Vrijdag 12 augustus - Matthew McConaughey en zijn vrouw Camila Alves moedigen sporters aan in Rio. © AFP
Vrijdag 12 augustus: Na twee jaar, drie maanden en vijf dagen is de onlinekiosk Blendle de grens van een miljoen lezers gepasseerd. © ANP
Donderdag 11 augustus: Superstripheld Captain America heeft nu zijn eigen standbeeld in New York. Het ongeveer vier meter hoge en 900 kilo zware bronzen monument werd onthuld in Prospect Park in de wijk Brooklyn. (Foto: ANP) © ANP
© ANP
Dinsdag 9 augustus: Jan Versteegh en Geraldine Kemper, de nieuwe gezichten van het BNN programma Proefkonijnen. © ANP
Maandag 8 augustus: Floortje Dessing en Jeroen Kijk in de Vegte poseren in de bus waarmee ze de komende weken het land ingaan om hun radioshow De Supporterstour te maken. © ANP
Zondag 7 augustus: actrice Charlize Theron viert haar 41e verjaardag. © ANP
Zaterdag 6 augustus: Ellie Lust, politieagente en voormalig deelneemster van Wie is de mol? is ook aanwezig. © ANP
Vrijdag 5 augustus: Vrijdag zou de Zangeres Zonder Naam (geboren als Maria Bey), 97 jaar oud zijn geworden. (ANP) © ANP
Donderdag 4 augustus: Zanger en presentator Jamai legt de laatste hand aan een geveldoek van kunstenaar Ottograph op het balkon van theater Carre. Het kunstwerk Kleur het leven wordt opgehangen in het kader van Europride 2016. © ANP
Dinsdag 2 augustus: Het is 55 jaar geleden dat The Beatles hun eerste optreden gaf als huisband van de Cavern Club in Liverpool. © Hollandse Hoogte
Maandag 1 augustus: Het is exact 35 jaar geleden dat muziekzender MTV begon. Speciaal voor deze dag zond de zender het eerste uur van MTV opnieuw uit. © ANP
Zondag 31 juli: Het achtste Harry Potter-boek ging in de nacht van zaterdag op zondag in de verkoop. © ANP
Zaterdag 30 juli: Het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child gaat vandaag in Londen in première. © AFP
Donderdag 28 juli: Axel Ruger, directeur Van Gogh Museum, onthult de Yellow Brick Road: een 3D-reproductie van de gele bakstenenweg uit The Wizard of Oz. De Hollywoodfilm uit 1939 heeft vooral faam in de internationale homo-gemeenschap © ANP
Maandag 25 juli: Paul Groot is vandaag jarig. Hij is 49 jaar geworden. © ANP
Zaterdag 23 juni: Nadya Tolokonnikova (L) en Sacha Adler van de Russische groep Pussy Riot tijdens een debat op het terrein van festival Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde. © ANP
Vrijdag 22 juli: Koning Willem-Alexander op de slotdag van de Vierdaagse Nijmegen. Het wandelevenement wordt dit jaar voor de honderdste keer georganiseerd. © ANP
Donderdag 21 juli: De persvoorbezichtiging in Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen is druk bezocht vandaag. De Glazen koets trok extra veel belangstelling. Deze zal komende Prinsjesdag ingezet worden omdat de Gouden Koets op dit moment gerestaureerd wordt. © ANP
Dinsdag 19 juli: Opbouw van het jaarlijkse Zwarte Cross Festival. © ANP
Zaterdag 16 juli: Het Kwaku Summer Festival is weer begonnen. © Hollandse Hoogte
Vrijdag 15 juli: Rob Geus is vandaag 45 jaar geworden. © ANP
Donderdag 14 juli: Dorith Mous, Bridget Maasland en haar moeder op de rode loper bij de voorpremière van Absolutely Fabulous: The Movie in Pathe Tuschinski. © ANP
Dinsdag 13 juli: Op deze dag in 1923 werden in de heuvels boven Los Angeles de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclameuiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters. © ANP
Maandag 11 juli: Floortje Dessing keert weer tijdelijk terug op de radio. Samen met voormalig radiocollega Jeroen Kijk in de Vegte presenteert ze De Olympische Ochtend op NPO Radio 2. © ANP
Zaterdag 9 juli: Lin-Manuel Miranda voor de laatste keer te zien in de musical Hamilton op Broadway. Miranda bedacht en schreef de musical ook. © AFP
Zaterdag 9 juli: Earth Wind and Fire op North Sea Jazz Festival. © NU.nl/Harold Versteeg
Zaterdag 9 juli: De Amerikaanse bluesgitarist Buddy Guy treedt op tijdens de eerste dag van North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. © ANP
Vrijdag 8 juli: Hollywoodacteur Samuel L. Jackson is in Amsterdam voor opnames van de thriller The Hitman's Bodyguard. © ANP
Donderdag 7 juli: Presentator Rik van de Westelaken verruilt de NOS voor Net5. Hij tekent een meerjarig contract bij de zender. © Net5
© ANP
Dinsdag 5 juli: Acteur Will Smith en zijn dochter Willow voor de modeshow van Chanel in Parijs. © AFP
Maandag 4 juli: Het is vandaag de verjaardag van soulzanger Bill Withers. In Nederland scoorde hij onder meer hits met Just the Two of Us en Ain't No Sunshine. © Getty Images
Zondag 3 juli: Concert van Skunk Anansie bij Concert At Sea. Zangeres Skin wordt gekust door een bezoekster. © ANP
Zaterdag 2 juli: Drukte bij de portretten van Marten en Oopjen in het Rijksmuseum. © ANP
Vrijdag 1 juli: Pamela Anderson viert vrijdag haar 49e verjaardag. Op de foto is ze te zien tijdens haar Baywatch-jaren. © ANP
Woensdag 29 juni: Ex-Pussycat Doll Nicole Scherzinger is vandaag 38 jaar geworden. © AFP
Dinsdag 28 juni: Vandaag is het zeven jaar geleden dat Kathleen Aerts haar laatste optreden met K3 had. De overgebleven dames gingen nog zes jaar door met Josje, waarna ze het stokje hebben overgedragen aan Hanne, Klaasje en Marthe. © ANP
Maandag 27 juni: Khloé Kardashian is vandaag 32 jaar geworden. © AFP
Zondag 26 juni: Prinses Alexia viert vandaag haar elfde verjaardag. Op de foto is ze te zien tijdens Koningsdag in Zwolle. © ANP
Michael Jackson in 1988 in de Rijksdag in Berlijn. Vandaag zeven jaar geleden stierf 'The King of Pop'. © ANP
Vrijdag 24 juni: Coldplay speelde donderdagavond voor een uitverkochte Amsterdam Arena. © ANP
Dinsdag 23 juni: Het is vandaag een jaar geleden dat Thé Lau (62) kwam te overlijden. © NU.nl/Harold Versteeg
Dinsdag 21 juni: Het is 61 jaar geleden dat het eerste Nijntjeboekje verscheen. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie