Overzicht: De rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard

De publiekelijk breed uitgemeten vechtscheiding tussen Johnny Depp en Amber Heard begint in mei 2016. Sindsdien verschijnen bijna dagelijks berichten over het verloop van de geruchtmakende rechtszaak in de media. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds de aankondiging van de scheiding.

Depp (53) en Heard (30) leren elkaar kennen op de set van de film The Rum Diary in 2011. Zowel in de film als in het echte leven worden de twee verliefd op elkaar. Heard is tijdens de opnameperiode nog samen met kunstenares Tasya van Ree, Depp heeft een langdurige relatie met de Franse zangeres Vanessa Paradis.

In juni 2012 wordt bekend dat Depp en Heard een relatie hebben, drie jaar later trouwen ze. Nog geen vijftien maanden na hun huwelijk zijn de twee verweven in een vechtscheiding, waarbij de verwijten over en weer vliegen. De grootste rol in de echtscheidingszaak is weggelegd voor de vermeende mishandeling van Heard door Depp.

Hoewel Heard niet schuwt om haar verhalen te delen met het publiek, blijft het vanuit de kant van Depp stil. Hij tourt ondertussen met zijn band Hollywood Vampires over de wereld en lijkt de zaak volledig over te laten aan zijn advocaten.

Midden april is er geen enkele aanwijzing dat een maand later een scheiding zal worden ingediend: het stel biedt gezamenlijk in een video excuses aan voor het naar binnen smokkelen van hun twee honden in Australië. In de video wordt het land bejubeld en door het koppel het boetekleed aangetrokken. 

Mei 2016

Eind mei verschijnt het eerste bericht dat Heard een scheiding heeft aangevraagd bij de rechtbank. Als reden geeft de actrice "onoverkomelijke verschillen" op. Het is een week nadat Depps moeder komt te overlijden.

Een dag nadat Heard bekendmaakt te willen scheiden van de acteur, krijgt Depp een tijdelijk contactverbod opgelegd. Heard beschuldigt de Pirates of the Caribbean-acteur voor de eerste keer openlijk van mishandeling. Op een foto die door entertainmentsite TMZ wordt gepubliceerd is Heard te zien met een blauw rechteroog, volgens de actrice veroorzaakt door Depp die haar met een iPhone sloeg.

Heard heeft op de avond van de vermeende mishandeling de politie gebeld, maar toen geen melding gemaakt van het huiselijk geweld. De actrice verklaart later dat Depp haar geld zou hebben geboden om de mishandeling uit de media te houden.

“Heard manipuleert en chanteert Depp al jaren”
Doug Stanhope (vriend Johnny Depp)

Chantage en manipulatie

Na de foto van Heard komt de eerste reactie vanuit het zelfbenoemde "team Johnny" in de media. Vriend van Depp, Doug Stanhope, beweert tegenover The Wrap dat de acteur al jarenlang wordt gemanipuleerd en gechanteerd door de actrice.

Stanhope zegt dat Heard publiekelijk zou liegen over hem als hij niet deed wat zij zei. Deze opmerking zet kwaad bloed bij Heard, die de aantijgingen ontkent en eist dat de entertainmentsite het artikel intrekt. Het artikel wordt niet verwijderd.

Op dezelfde dag wordt ook bekend dat Heard nog geen aangifte heeft gedaan van mishandeling.

Juni 2016

Het verhaal met Stanhope krijgt nog een staartje, wanneer Heard besluit om Stanhope voor de rechter te slepen. Volgens Heard heeft hij een "onwaar en smadelijk" artikel geschreven. Het artikel zou haar carrière hebben geschaad.

Ondanks de aanklacht is het kwaad al geschied en wint 'team Johnny' aan sympathie op sociale media en is de jacht op 'misstappen' van Heard begonnen. Zo verschijnt het verhaal in Amerikaanse media dat Heard haar ex-vriendin Tasya van Ree zou hebben mishandeld.

Uit oude rechtbankstukken blijkt dat de actrice in 2009 wordt gearresteerd voor het slaan van haar ex op het vliegveld van Seattle. Heard krijgt hierin snel bijstand van haar ex, die zegt dat het incident verkeerd wordt geïnterpreteerd "door iemand met een homofobe houding".

“Partneralimentatie was een standaardprocedure, omdat er loonverschillen zijn”
Amber Heard

Geruchtenmachine

Entertainmentsites wereldwijd lijken de geruchtenmachine naar de vechtscheiding tussen de twee tijdelijk te hebben gestaakt. Het blijft een tijd stil rondom de echtscheidingszaak. De roddels over de twee zijn gestopt en Heard probeert de aandacht weer te leggen op de vermeende mishandeling.

De Drive Angry-actrice ziet af van haar tijdelijke partneralimentatie van 50.000 dollar (bijna 44.000 euro) per maand, een Range Rover, de sleutel van hun penthouse in Los Angeles, 100.000 dollar (89.742 euro) om haar juridische kosten te dekken en 25.000 dollar (22.000 euro) voor overige kosten.

Hoewel Heard met haar acteercarrière flink wat geld heeft verdiend, gaat het volgens de actrice om "een standaardprocedure omdat er loonverschillen tussen de twee partijen zijn". Ze ziet af van de partneralimentatie, omdat de advocaten van Depp beweren dat ze de vermeende mishandeling gebruikt om alimentatie te krijgen.

Een rechtszaak die in die week gepland staat over het contactverbod van Depp, wordt afgelast.

Juli 2016

De advocaten van Heard willen voor de rechtszaak inzicht in de financiële gegevens van de Hollywood-acteur. Depp wil dit echter alleen geven wanneer Heard een geheimhoudingsverklaring ondertekent. Dat weigert ze.

Ondertussen gaan er geruchten dat de actrice zou afspreken met miljardair en Tesla-oprichter Elon Musk. Ze worden meerdere keren samen gezien, onder meer bij de première van de film Suicide Squad. Verschillende media schrijven over een relatie.

Augustus 2016

In augustus kunnen Depp en Heard hun kant van het verhaal toelichten bij de rechter. Heard is de eerste die haar getuigenverklaring mag doen op zaterdag 6 augustus. Tijdens die getuigenverklaring mogen de advocaten van beide partijen haar vragen stellen.

Heard komt ruim anderhalf uur te laat opdagen bij de rechtszaak: de actrice wordt om 10.00 uur (lokale tijd) verwacht bij de rechtbank in Los Angeles, maar verschijnt om 11.30 uur. Tijdens de zitting weigert ze een verklaring af te leggen, zo blijkt later uit rechtbankpapieren. De actrice is ruim tien uur in het pand geweest.

Door een noodgeval dat "haar niet is aan te rekenen" is het Amber Heard vrijdag 12 augustus niet gelukt in Los Angeles te arriveren voor een hoorzitting in de lopende scheidingszaak met Johnny Depp. De advocaten die Heard bijstaan in de kwestie verdenken de tegenpartij ervan er alles aan te doen om te voorkomen dat de actrice haar verhaal kan doen.

Overeenkomst

Op 16 augustus werd bekend dat Heard en Depp tot een overeenkomst zijn gekomen. Het voormalig acteurskoppel stuurde een verklaring uit waarin ze stellen dat hun relatie "intens passievol was en soms gewelddadig, maar altijd gebonden aan liefde". Depp zou Heard zeven miljoen dollar hebben geboden om de zaak te laten vallen.

Begin december werd bekend dat Depp het komende jaar 6,8 miljoen dollar betaalt aan Heard. Het geld zal worden gedoneerd aan de door haar gekozen goede doelen.

Lees meer over:

Entertainment in Beeld

Woensdag 22 maart: Het nieuwe album CHUCK van de zaterdag overleden gitarist Chuck Berry wordt uitgebracht op 16 juni 2017. © ANP
Zondag 19 maart: Hanne, Marthe en Klaasje van K3 tijdens hun eerste show in de Brabanthallen. © ANP
Zaterdag 18 maart: Hologram André Hazes bij start vijfde reeks Holland Zingt Hazes © ANP
Donderdag 9 maart: Doutzen Kroes en Lara Stone 'als zussen' naakt op de cover van Vogue. (Foto: ANP) © ANP
Maandag 6 maart: Frits Spits krijgt de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. © ANP
Zondag 5 maart: Louis Tomlinson is zaterdag aangehouden op het vliegveld van Los Angeles. © AFP
Vrijdag 23 februari: George Clooney en zijn zwangere vrouw Amal Clooney op de rode loper van de Césars. © ANP
Zaterdag 18 februari: De Hongaarse regisseur Ildiko Enyedi wint in in Berlijn de Gouden Beer voor haar film On Body and Soul. © ANP
Zaterdag 18 februari: Amerikaans fotomodel en televisiepersoonlijkheid Gigi Hadid bezoekt de Bijenkorf in Amsterdam voor de promotie van haar Tommy X GiGi Spring '17 collectie. © ANP
Zondag 11 februari: Zangeres Mary J. Blige trad zaterdagavond op tijdens het pre-Grammy gala in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. © AFP
Zaterdag 11 februari: Maroon 5-frontman Adam Levine heeft vrijdag een ster op de Hollywood Walk of Fame gekregen. © AFP
Vrijdag 10 februari: Emma Roberts viert vandaag haar 26e verjaardag. Gefeliciteerd! © ANP
Zaterdag 4 februari: rockmuzikant Alice Cooper viert zijn 69e verjaardag. © AFP
Maandag 30 januari: De Nederlandse deelneemster Zoey Ivory van der Koelen slaagde er niet in de finale te bereiken van de Miss Universe. © ANP
Vrijdag 28 januari - Koning Willem-Alexander en dj Shay Kreuger maken een selfie op de rode loper van het Internationaal Film Festival Rotterdam. © ANP
Maandag 21 januari: Rapper Drake verrast het Melkweg publiek tijdens een optreden van Rae Sremmurd. © Ilyas Gün
Zaterdag 21 januari: Radio 538-dj Frank Dane maakte vrijdag zijn radioprogramma vanuit een onderzeeër. © ANP
Vrijdag 20 januari: Tineke de Nooij neemt de Marconi Oeuvre Award in ontvangst. © ANP
Donderdag 19 januari: Dolly Parton viert vandaag haar 71ste verjaardag. © ANP
Dinsdag 17 januari: Actrice Betty White viert vandaag haar 95e verjaardag. Gefeliciteerd! © AFP
Maandag 16 januari: Tiesto (Tijs Verwest) ontvangt in het MGM Hotel de 'sleutel' tot de Las Vegas Strip. © ANP
Donderdag 12 januari: Jett Rebel (Jelte Tuinstra) en algemeen directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum openen onder grote publieke belangstelling het pop-up museum over de zanger in de Der Aa-kerk. In het tijdelijke museum zullen persoonlijke eigendommen, instrumenten, foto’s en zijn bekende kledingstukken te zien zijn. © ANP
Dinsdag 10 januari: Prinses Margriet is vandaag vijftig jaar getrouwd met haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. © ANP
Zondag 8 januari: Nicole Kidman hoopt dit jaar een vijfde kind te mogen verwelkomen. © ANP
Maandag 2 januari: Het beroemde Hollywood-logo werd in de nacht van zaterdag op zondag door een vandaal veranderd in 'Hollyweed'. © Getty Images
Donderdag 29 december: De Nederlandse legendarische gitarist Jan Akkerman tijdens de viering van zijn zeventigste verjaardag in de Melkweg. © ANP
Woensdag 28 december: Dean Saunders doet aangifte tegen broer Jamie na bedreiging. © Hollandse Hoogte
Dinsdag 27 december: Veel interesse in de muziek van George Michael, na zijn overlijden op Eerste Kerstdag. © ANP
Zaterdag 24 december: Rafael van der Vaart en zijn vriendin, handbalster Estavana Polman, tijdens de bekendmaking van een veiling voor het Zeldzame Ziekten Fonds. © ANP
Donderdag 22 december: De 6-jarige Tijn wordt burgemeester voor een dag in het Glazen Huis. Hij haalde met zijn nagellak-actie al meer dan een half miljoen euro op. © ANP
Donderdag 22 december: Publiek tijdens Toppers in Concert, the Christmas Party of the Year in Rotterdam Ahoy. © ANP
Maandag 19 december: De negentienjarige Stephanie Del Valle uit Puerto Rico is in Washington gekroond tot Miss World 2016. © ANP
Zaterdag 17 december: Cabaretier Toon Hermans werd honderd jaar geleden geboren in Sittard. Een van de 'grote drie van het cabaret' overleed in 2000. © ANP
Vrijdag 16 december: Nick & Simon vieren vrijdag hun tienjarig bestaan. Ze geven dit weekend vier concerten in Ahoy Rotterdam. © ANP
Donderdag 15 december: Piet Paulusma viert zijn zestigste verjaardag. Toch ziet hij het nog lang niet zitten om met pensioen te gaan. © ANP
Zondag 11 december: Zanger Louis Tomlinson bracht bij The X Factor een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden moeder. © ANP
Zaterdag 10 december: Rapper Rico & Sticks en Typhoon traden vrijdagavond op in de Ziggo Dome in Amsterdam. © ANP
Vrijdag 9 december: Peter van Straaten is donderdag overleden. De tekenaar en cartoonist stierf op 81-jarige leeftijd. © ANP
Dinsdag 6 december: Tineke de Nooij is dinsdag verrast door Herman van Veen. De presentatrice ontvangt voor haar radiowerk de Marconi Oeuvreprijs. © ANP
Donderdag 1 december: Woensdagavond vond in Parijs de Victoria's Secret Fashion Show plaats. Ook de Nederlandse Romee Strijd liep mee. © ANP
Dinsdag 29 november: Uma Thurman en Helen Mirren poseren bij de presentatie van de Pirelli-kalender. © ANP
Maandag 28 november: Het wereldwijde dancefeest Don't Let Daddy Know heeft Tiësto gestrikt voor een optreden tijdens de editie in de Amsterdamse Ziggo Dome. © ANP
27 november: Bon Jovi scoorde exact dertig jaar geleden een nummer 1-hit in de VS met You Give Love A Bad Name. © ANP
Vrijdag 25 november: Gerard Ekdom opent de stembus voor de Top 2000. © ANP
Dinsdag 22 november: NPO 3FM maakt bekend dat Domien Verschuuren en Frank van der Lende voor Serious Request 2016 het Glazen Huis ingaan. Ook gaat er dit jaar een kat mee het huis in. © ANP
Zondag 20 november: Alle Ciske de Rat acteurs op de rode loper bij het DeLaMar Theater tijdens de premiere van Ciske de Rat de Musical
Anouk is een van de artiesten die optreedt tijdens Concert at Sea. © ANP
Vrijdag 18 november: Gordon tijdens de ochtendshow van 100%NL vanuit Blushing in Blaricum. Gordon was te gast om zijn nieuwe album te presenteren. © ANP
Donderdag 17 november: De RVD publiceert donderdag verschillende nieuwe foto's van de prinsessen. © RVD
Dinsdag 15 november: Filemon Wesselink overhandigt ruim 23 duizend handtekeningen aan Tweede Kamerlid Vera Bergkamp om druk op te voeren om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen. © ANP
Maandag 14 november: Ranomi Kromowidjojo, zwemster en ambassadeur van UNICEF, trapt een les in kinderrechten af door de digibordles te geven aan groep 6 en 7 op een school in Vlaardingen. © ANP
Zondag 13 november: Jackie Chan heeft zaterdagavond (lokale tijd) zijn ere-Oscar in ontvangst genomen. De bekende Chinese acteur won in zijn ruim 56-jarige carrière nooit een prestigieuze Acadamy Award. © ANP
Zondag 13 november: Vandaag, 16 jaar geleden, werd de website TheBeatles.com gelanceerd. © ANP
Woensdag 10 november: Brad Pitt verschijnt voor het eerst sinds de scheiding met Angelina Jolie op de rode loper. © Hollandse Hoogte
Dinsdag 8 november: Red Hot Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis in de Ziggo Dome in Amsterdam © NU.nl/Harold Versteeg
Dinsdag 8 november: Presentator Art Rooijakkers maakte de namen en de locatie van het zeventiende seizoen bekend via een perspresentatie in Hilversum. © ANP
Zondag 7 november: Doutzen Kroes en haar man Sunnery James zijn vandaag zes jaar getrouwd. © ANP
Zondag 6 november: Nina Hagen treedt samen met de Wild Romance band op in de Q-Factory tijdens de viering van de 70ste verjaardag van de overleden rockzanger Herman Brood. © ANP
Zaterdag 5 november: Green Day geeft volgend jaar een optreden tijdens Pinkpop © ANP
Vrijdag 4 november: Handbalster Tess Wester merkte begin oktober dat ze regelmatig herkend wordt door mensen. © ANP
Donderdag 3 november: De typisch Australische veehoudershoed 'akubra' staat koning Willem-Alexander goed. © ANP
Woensdag 2 november: Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een ceremonieel welkom door en gesprek met gouverneur-generaal Cosgrove op de derde dag van het vijfdaags staatsbezoek aan Australie. © ANP
Dinsdag 1 november: Andre van Duin tijdens de presentatie van het kinderboek De bron van de lach, op komisch avontuur met Andre van Duin. © ANP
Maandag 31 oktober: Het programma Tussen Kunst & Kitsch bestaat vandaag 32 jaar. © ANP
Zondag 30 oktober: Albert Verlinde bij de première van The Lion King in Scheveningen. (Foto: ANP) © ANP
Zondag 30 oktober: Verschillende Britse media melden dat Prins Harry een nieuwe liefde heeft gevonden: Suits-actrice Meghan Markle. © Getty Images
Vrijdag 28 oktober: Orlando Bloom en Katy Perry verkleed als Bill en Hillary Clinton op het Halloweenfeestje van Kate Hudson. © Getty Images
Vrijdag 28 oktober: Jessica Alba en een vriendin vieren Halloween verkleed als Patsy en Edina van Absolutely Fabulous. © Getty Images
Zaterdag 22 oktober: - DJ Tiesto tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Ziggo Dome. © ANP
Zaterdag 22 oktober: Dj Martin Garrix draait tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Amsterdam RAI. © ANP
Donderdag 20 oktober: DJ Hardwell onthult zijn wassen beeld bij Madame Tussauds. © ANP
Donderdag 20 oktober: De tentoonstelling Zwarte Piet in de media bij het Persmuseum. © ANP
Woensdag 19 oktober: Belangstellenden bekijken schilderijen van Monet, Daubigny en Van Gogh tijdens de persopening van de tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap. © ANP
Dinsdag 18 oktober: Schrijvers poseren samen met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor een groepsfoto op Amsterdam Centraal voorafgaand aan het vertrek van een speciale schrijverstrein naar de Frankfurter Buchmesse. © ANP
Zondag 16 oktober: Cheryl Fernandez-Versini is vanaf donderdag officieel gescheiden van haar ex Jean-Bernard. © Getty Images
Vrijdag 14 oktober: De finalist en violist Iris van Nulan heeft de RTL-kindertalentenjacht Superkids gewonnen © ANP
Donderdag 13 oktober: Johnny de Mol en zijn vriendin Anouk van Schie op de rode loper van het 51ste Gouden Televizier-Ring Gala. © ANP
Maandag 10 oktober: Deelnemers Oh obesitas tijdens de presentatie van de nieuwe SBS realityprogramma's. © ANP
Zondag 9 oktober: Vlinder Kamerling (dochter Isa Hoes) tijdens de premiere van de film De Club van Sinterklaas & Geblaf op de Pakjesboot. © ANP
Zaterdag 8 oktober: Handbalster Estavana Polman krijgt een online serie © ANP
Vrijdag 7 oktober: Zanger Gerard Joling leest op Nationale Ouderendag voor aan ouderen in een zorginstelling tijdens de Nationale Voorleeslunch. © ANP
Donderdag 6 oktober: Het is donderdag precies 21 jaar geleden dat de eerste aflevering werd uitgezonden van Baantjer bij RTL4. © ANP
Donderdag 6 oktober: Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het Landelijk Congres Brandweer Nederland. Brandweer Nederland bestaat honderd jaar. © ANP
Woensdag 5 oktober: Acteur Jesse Eisenberg is vandaag 33 jaar geworden. © Wenn
Maandag 3 oktober: Coldplay heeft nieuwe tourdata aangekondigd. De band bevestigde maandag dertien optredens in 2017. Nederland zullen ze niet opnieuw aandoen. © ANP
Zondag 2 oktober: Winston Gerschtanowitz viert zijn veertigste verjaardag. © ANP
Zaterdag 1 oktober: Issaka Sawadogo tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in het Beatrix Theater. © ANP
Maandag 26 september: De opwaaiende witte jurk van Marilyn Monroe wordt in De Nieuwe Kerk geplaatst in de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. © ANP
Zondag 25 september: Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat U2 voor het eerst bij elkaar kwam als band. De groep wordt gevormd nadat op een oproepbord op de Mount Temple School een oproep wordt geplaatst voor het vormen van een band. © ANP
Zaterdag 24 september: Het is vandaag 25 jaar geleden dat Nirvana het album Nevermind uitbracht. Dit betekende hun doorbraak. © Hollandse Hoogte
Vrijdag 23 september: Willeke Alberti poseert met de nieuwe Gouden Televizier-Ring. De zangeres heeft nadat zij haar ring kwijt was door diefstal, een nieuwe gekregen die speciaal voor haar is gemaakt. © ANP
Maandag 19 september: Steamboat Willie met Mickey Mouse, de eerste tekenfilm met geluid, werd op 19 september 1928 voor het eerst vertoond. © Hollandse Hoogte
Zaterdag 17 september: Mart Visser presenteert zijn nieuwe wintercollectie. © ANP
Zaterdag 17 september: Connie Palmen leest bij boekhandel Paagman in Den Haag voor uit haar boek Logboek van een onbarmhartig jaar. In het boek beschrijft Palmen haar leven voor en na de dood van haar echtgenoot Hans van Mierlo. © ANP
Vrijdag 16 september: Turner Epke Zonderland is vrijdag in Heerenveen getrouwd met Linda Steen. © ANP
Vrijdag 16 september: Typhoon treedt op tijdens het All Flavours concert waarmee de diversiteit wordt gevierd. © ANP
Woensdag 14 september: Rene van der Gijp tijdens de presentatie van het boek De Wereld Volgens GIJP van Michiel van Egmond. © ANP
Voorbereidingen in de Jan Verschoorzaal tijdens de tentoonstellingen Sam Francis & Friends - Ting, Appel en Alechinsky en 25 jaar Jan in het museum Jan van der Togt. Het museum viert dit jaar het 25-jarig bestaan. © ANP
Zondag 11 september: Deelnemers aan de vijfde editie van de Color Run onder de kleurpoeder bij de Haarrijnseplas. Het vijfjarig jubileum wordt gevierd met een tropische verjaardagseditie. © ANP
Zaterdag 10 september: Topfotograaf Anton Corbijn heeft Doutzen Kroes gefotografeerd voor een speciaal postzegelvel met het Nederlands fotomodel onder de titel 'Doutzen, mode & muze’. (Foto: ANP) © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie